letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Spaghetti met notengehaktballetjes

Toen ik – zowat dertien jaar geleden – nog geen vegetariër was, at ik bijzonder graag Spaghetti Bolognese. Ook gehaktballetjes smikkelde ik met plezier op. Intussen kan ik me niet meer voorstellen dat ik een hap gehakt zou binnen krijgen, maar toch verlang ik af en toe naar een soort van eh… “gehaktgevoel”. Mijn notengehaktballetjes lijken voor geen meter op echt gehakt, maar toch vind ik ze heerlijk bij spaghetti, vergezeld van een eenvoudige tomatensaus.

Het tomatenseizoen mag dan wel definitief voorbij zijn, ik geraak de winter niet door zonder een portie tomaat zo nu en dan. Van verse tomaten houd ik me ver in de wintermaanden, maar tomaat in blik smokkel ik af en toe wel de keuken in…

Tip: Heb je wat notengehakt over, maak er dan platte burgers van. Bak ze in de pan en leg ze tussen een broodje, samen met wat schijfjes avocado, luzerne en wasabimayonaise.

Tip 2: Mijn zus vindt deze balletjes een iets te uitgesproken notensmaak hebben, en voegt er daarom wat fijngeprakte tofoe aan toe om de notensmaak te milderen. Ben je net als ik een notenfreak, kies dan voor de onderstaande versie.

voor 4 personen

Ingrediënten
voor de notengehaktballetjes:
• 3 bruine boterhammen, fijngemalen
• 4 el melk
• 200 g gemengde noten, fijngemalen
• 1 el gedroogde oregano
• 1 kleine ui, gesnipperd
• 1 ei
• peper en zout
• olijfolie

voor de tomatensaus
• 2 el olijfolie
• 2 blikken tomaten (grof gehakt)
• 2 teentjes look, grof gehakt
• 2 tl paprikapoeder
• 2 tl oregano
• peper en zout
• verse basilicum (optioneel)
• Parmezaanse kaas, versgeraspt

• 500 g spaghetti

Zo maak je het
Stoof de uisnippers in wat olijfolie tot ze glazig zijn. Laat afkoelen.

Meng in een kom de fijngemalen noten met het brood, de oregano, melk, ei, ui, peper en zout tot een stevige, kneedbare massa. Is je mengsel te vochtig, voeg dan wat extra brood of wat paneermeel toe. Is je mengsel te droog, doe er dan nog wat melk bij. Dek de kom af en zet in de koelkast.

Verhit voor de tomatensaus de olie in een steelpan. Fruit de look heel kort en voeg dan onmiddellijk de tomaten toe. Roer er het paprikapoeder en de oregano door, en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen tot ze dikker wordt.

Rol, terwijl de saus inkookt, kleine balletjes van het notengehakt. Hoe kleiner de balletjes, hoe lekkerder, vind ik. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes aan alle kanten bruin en krokant.

Breng intussen in een grote kookpan water aan de kook met flink wat zout. Kook hierin de spaghetti beetgaar. Giet de spaghetti af en vermeng met de tomatensaus.
Verdeel de spaghetti en de notengehaktballetjes over vier borden en bestrooi met basilicum en Parmezaanse kaas.

18 Responses leave one →
  1. Els permalink
    december 11, 2010

    Ziet er jummie uit, ga ik zeker eens proberen! Ik maak zelf altijd ‘linzenboulletjes’ en die lijken er wel op (zo van zicht, he)…

    Bedankt voor de inspirate,

    Els

  2. december 11, 2010

    Je foto ziet er zo mooi uit! Ik zou er zo mijn vork in willen zetten.
    Een mooie foto nodigt ook uit om het gerecht te gaan maken en dat ga ik zeker een keertje doen.

  3. de groene prinses permalink
    december 11, 2010

    thanx allebei!

  4. december 12, 2010

    Hmmmmm, dat ga ik eens uitproberen!

  5. december 13, 2010

    Wat een super leuke site :)
    Ben nu al helemaal fan van alle lekkere en originele vegetarische recepten, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe vegetarische recepten,

    groetjes Inge

  6. de groene prinses permalink
    december 13, 2010

    @Inge: dank je wel voor de fijne reactie!

  7. xtof permalink
    december 16, 2010

    Dat ziet er (zoals de rest) overheerlijk uit! Njammie.
    Heb je al een feestmenu in gedachten? Ben zelf wanhopig *zucht*op zoek naar iets feestelijk om enkele genodigden op oudjaar mee te verwennen, maar geraak niet echt ver… Misschien dat een groene prinses wat inspiratie kan brengen? Hint hint…

  8. de groene prinses permalink
    december 17, 2010

    @xtof: dank je wel!
    Feestmenu’s vind ik zelf héél moeilijk, maar ik probeer later vandaag nog iets feestelijks te posten.

  9. Anne-Sophie permalink
    februari 1, 2011

    Hallo,

    Ik heb dit gisteren eens uitgeprobeerd en het was echt heel lekker! Bovendien ook niet zo veel werk! Bedankt voor je receptje!
    groetjes

  10. de groene prinses permalink
    februari 1, 2011

    Graag gedaan! Even veel dank voor de fijne reactie!

  11. evelien permalink
    maart 31, 2012

    Super lekker!

  12. Isolde permalink
    mei 11, 2012

    Erg lekker, is precies wat je nodig hebt na een week hard werken: zalig comfort food! Wel nog courgettes en paprika bij de saus gedaan…
    Merci voor een erg lekker recept :-)

  13. de groene prinses permalink
    mei 21, 2012

    Dank je wel en graag gedaan, Isolde! :-)

  14. Evelien permalink
    mei 26, 2013

    Dat wordt hier ondertussen minstens 1X per maand gemaakt! Altijd succes met dit receptje!

  15. de groene prinses permalink*
    mei 27, 2013

    Tof, Evelien!

  16. Bregje permalink
    oktober 28, 2013

    Echt heel lekker en inderdaad gemakkelijk te maken. Zocht al een tijdje zo’n recept voor mijn vegetarische dochter…. Dank je wel!

  17. februari 9, 2015

    Hartelijk dank voor jouw verfrissende en lekkere ideetjes. Ons gezin vindt het steeds overheerlijk!! Lang leve de Groene Prinses!!

  18. de groene prinses permalink*
    februari 9, 2015

    Wat een lieve reactie, Marijke! Bedankt! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS