letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Citroencake met gemberganache en sorbet

Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn,
Im dunkeln Laub die Goldorangen glühn,
Ein sanfter Wind vom blauen Himmel weht,
Die Myrte still und hoch der Lorbeer steht?
Kennst du es wohl? Dahin!
Dahin möcht’ ich mit dir,
O mein Geliebter, ziehn.

Toen ik enkele dagen geleden druk in de weer was met citroenen in mijn keuken, kreeg ik daarbij onwillekeurig de bovenstaande regels van Johann Wolfgang von Goethe in gedachten. Ik ben dol op citroenen. Misschien omdat die felgele vruchten – net als in de bovenstaande strofe – de herinnering aan warmere streken met zich meedragen? Citroen en gember vind ik een geweldig duo, net als citroen en chocolade. In dit dessert zitten al die smaken vervat. De fris-zure, pittige sorbet biedt een mooi tegenwicht voor de behoorlijk machtige cake.

voor ca. 8 personen

Ingrediënten
voor de citroencake:

• 225 g zelfrijzend bakmeel
• 225 g boter
• 225 g fijne suiker
• 4 eieren
• citroenrasp van 1 à 2 citroenen (afhankelijk van je smaak)

voor de gemberganache:
• 1 dl room
• 175 g pure chocolade (met een hoog cacaogehalte)
• 40 g verse gember, zeer fijn geraspt

voor de citroen-gembersorbet:
• 200 ml citroensap (ca. 4-5 citroenen)
• 250 ml water
• ca. 10 g verse gember
• 200 g honing

Zo maak je het
Maak eerst de sorbet. Mix de gember met het water zeer fijn. Doe de honing in een grote kom. Giet het gemberwater er door een fijne zeef bij en voeg ook het citroensap toe. Roer met een garde tot de honing helemaal is opgelost. Verwarm het mengsel niet om de honing op te lossen; alle goede stoffen in de honing en het citroensap gaan dan verloren. Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs (en laat nog minstens twee uur in de diepvriezer staan), of zet het in de diepvriezer en roer om de twintig minuten stevig door om de ijskristallen te breken.

Verwarm voor de cake de oven voor op 180° Celsius. Roer de boter met de suiker tot een zachte romige massa. Voeg de eieren een voor een toe en roer goed. Meng er ten slotte het bakmeel en de geraspte citroenschil door.
Vet een rond bakblik van 20 cm doorsnede in met boter en bestrooi lichtjes met bloem. Giet het cakebeslag erin en bak 40 à 45 minuten in de oven op 180° Celsius. Controleer of de cake gaar is door er een mes in te steken. Komt je mes er droog uit, dan is je cake gaar.
Laat de cake afkoelen op een taartrooster.

Verwarm de room met de helft van de geraspte gember tot hij net niet kookt. Draai het vuur uit en laat een halfuur trekken. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom. Verwarm de room opnieuw en giet hem door een zeef over de chocolade. Roer krachtig tot de chocolade gesmolten is. Lukt dit niet, verwarm het mengsel dan even au bain-marie, maar plaats de chocolade zeker niet rechtstreeks op het vuur. Roer de andere helft van de geraspte gember door de ganache. Laat de ganache een beetje afkoelen; als hij te vloeibaar is, druipt hij onmiddellijk van de cake.

Snijd de cake doormidden. Zet een taartrooster op een groot vel bakpapier en leg de onderste helft van de cake erop. Strijk ongeveer 4 eetlepels ganache over de onderste cakelaag uit. Leg de tweede cakehelft erop en bestrijk de cake bovenaan en helemaal rondom met de ganache. Laat de ganache enkele uren opstijven.

Snijd dunne plakjes van de cake en serveer ze met een bolletje citroen-gembersorbet.

7 Responses leave one →
 1. Leen permalink
  december 23, 2010

  Hey prinses,
  Ik hou van cake, meer dan van taart. Deze ziet er super uit en ga ik zeker uitproberen!

 2. februari 18, 2012

  Ik was op zoek naar een recept met gember, citroen en eventueel pure chocolade en toen vond ik dit: het lijkt wel voorbestemd :)
  Dit recept ga ik zeker eens uitproberen!

 3. de groene prinses permalink
  februari 19, 2012

  @Aagje: laat het smaken! :-)

 4. februari 20, 2012

  Vandaag heb ik de cake gemaakt en het is superlekker :)
  Ik heb er een klein blogberichtje rond gemaakt: http://aagjevandamme.blogspot.com/2012/02/citroencake-met-gemberganache.html

  Bedankt voor het lekkere recept!

 5. de groene prinses permalink
  februari 21, 2012

  Ha, super tof, Aagje! Dank je wel!

 6. Marleen permalink
  april 26, 2012

  Wegens tijdsgebrek heb ik enkel de cake gemaakt en niet de sorbet. De cake is hemels lekker en mijn huisgenoten hebben er duchtig van gesmuld :-)
  Bedankt voor het recept!!

 7. de groene prinses permalink
  april 26, 2012

  @Marleen: blij dat het gesmaakt heeft! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS