letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Smaakvrienden

Een collega maakte me attent op het boek Smaakvrienden van Angélique Schmeinck. Een kookboek? Nee, niet helemaal, en toch ook weer wel. De ondertitel ‘Groenten: oneindige culinaire inspiratie’ maakt meteen duidelijk waar het in dit boek om gaat: koks en andere kooklustigen prikkelen om zelf bijzondere gerechten te creëren.

Toen ik gisteren online enkele pagina’s uit het boek bekeek, was mijn enthousiasme meteen gewekt. En vandaag in de boekhandel riep het boek: ‘Hebben! Hebben! Hebben!’ (al mijn ecologisch idealisme ten spijt, ben ik wat boeken betreft een gruwelijke materialist…)
Dus nu ligt de turf van bijna 400 pagina’s hier te blinken op mijn tafel.

Recepten vind je nauwelijks in Smaakvrienden, op wat summiere ‘microrecepten’ na. Het is immers de bedoeling dat je de gerechten zelf bedenkt. Daartoe reikt Angélique Schmeinck gelukkig prima hulpmiddelen aan. Per spread staat telkens één groente centraal. Je krijgt beknopt informatie over de groente en je ontdekt vooral welke andere ingrediënten er mooi bij passen. Het is aan de lezer en kok om een selectie te maken uit die ingredïenten, een techniek of bereidingswijze te kiezen en creatief aan de slag te gaan. Verderop in het boek worden alle technieken netjes van A tot Z uitgelegd. Tot slot ontdek je ook nog inspiratielijsten per productgroep. Als dit je allemaal nog wat te vaag in de oren klinkt, neem dan gewoon hier een kijkje.

Beschouw je het opwarmen van een bakje lasagne als je grootste culinaire prestatie, dan is Smaakvrienden allicht niets voor jou. Maar heb je zin om je te laten uitdagen door ingrediënten en om zelf op ontdekkingstocht te gaan, dan is dit boek een schitterende hulp. Bij het bladeren en lezen, begonnen mijn radertjes alvast op volle toeren te draaien en voelde ik mijn bloed een tikje sneller stromen…

6 Responses leave one →
 1. november 19, 2010

  Jammer dat het boek er zo ontzettend saai uit ziet langs de buitenkant…

 2. de groene prinses permalink
  november 19, 2010

  Tja, de cover is inderdaad niet zo uitnodigend. Maar de binnenkant is echt allesbehalve saai!

 3. Emilie permalink
  november 21, 2010

  Hey!
  In welke boekhandel lachte dit boek je toe?
  Groetjes,
  Emilie

 4. de groene prinses permalink
  november 21, 2010

  Ik vond het boek bij fnac in Antwerpen. Maar het was daar wel het laatste exemplaar…

 5. november 25, 2010

  Hallo!
  Oei, het laatste exemplaar bij FNAC…ik hoop dat ze de voorraad daar dan snel terug aanvullen.
  Ik weet alvast wat de Sint en de Kerstman mogen brengen. Ik zal alvast erg braaf zijn ….
  Een geweldige tip! Heel erg bedankt!
  Veel groetjes
  Maman Verte

 6. december 6, 2010

  Ben je me net te laat, de Sint is alweer naar Spanje. Het klinkt als een boek voor mij! Ik heb net de nieuwste Harold McGee gekregen, ook een leuk boek met kookweetjes voor foodies. Erg technisch. Als groentefan lijkt me dit boek bijna nog mooier!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS