letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Seitanstoverij met kastanjes vegan

Toegegeven, op foto lijkt dit gerecht enigszins op een onbestemde bruine brij. Maar zo is het met “echte” stoverij toch ook, nietwaar? Het is de smaak die telt, en persoonlijk vind ik de combinatie van malse seitan, bier en kastanjes perfect voor onstuimige herfstdagen. Ik gebruik Leffe, maar experimenteer gerust met andere bieren. Kastanjes vind je in sommige supermarkten – gaar en gepeld – in bokaal of diepgevroren, maar je kunt ook verse kastanjes gebruiken. Snijd ze dan kruiselings in en kook ze in ca. 25 minuten gaar. Pel ze als ze nog heet zijn. Gebruik voor dit gerecht de beste seitan die je kunt vinden. Lees hier wat ik eerder over seitan schreef.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 250 g champignons, in plakjes
• 150 g seitan, in blokjes van ca. 2 bij 2 cm
• ca. 8 kastanjes, gaar en gepeld
• 1/2 flesje bruin bier
• 1 tl tijm
• 1 laurierblad
• 1 tl maïzena
• 1 tl sojasaus
• 1 tl agavestroop (of suiker of honing)
• peper en zout

Zo maak je het
Stoof de ui in de olie tot hij glazig is. Voeg de champignons en de tijm toe en bak nog ongeveer 5 minuten. Doe de seitanblokjes erbij en laat nog even mee bakken.

Blus met het bier, en voeg ook de sojasaus, de agavestroop en het laurierblad toe. Laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg dan de kastanjes toe, en breng op smaak met peper en zout.

Maak een papje van de maïzena en 1 el koud water. Roer dit papje door de stoverij. Laat nog enkele minuten indikken.

Lekker met frietjes erbij!

2 Responses leave one →
  1. Leen permalink
    november 22, 2010

    We hebben net deze seitanstoverij gegeten, hmmm heerlijk!
    Bedankt Groene prinses voor dit super recept.

  2. de groene prinses permalink
    november 22, 2010

    Graag gedaan! Bedankt voor de fijne reactie!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS