Pastinaak is een typische herfst- en wintergroente met een ietwat zoete, aardse smaak. Deze soep is zo zacht en romig dat je ze haast als dessert zou kunnen opdienen. Het vleugje vanille en het krokante amandelbroodkruim versterken het effect. Omdat deze soep behoorlijk machtig is, serveer je haar maar beter met een lichte hoofdmaaltijd.
voor 3 à 4 personen
Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 kleine ui, fijngehakt
• 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
• 2 stevige pastinaken, geschild en in blokjes
• ca. 700 ml hete groentebouillon
• 1 dl (soja)room
• een half vanillestokje
• peper en zout
voor het amandelkruim:
• 1 el olijfolie
• 4 sneetjes stokbrood van een dag oud
• 2 el amandelschilfers
Zo maak je het
Fruit de ui in de olijfolie tot hij glazig is. Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe en laat enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken.
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de vanillepeul bij de soep.
Wanneer de groenten gaar zijn, verwijder je het vanillestokje en pureer je de soep. Roer er de room door en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje nog even goed doorwarmen, maar breng de soep niet meer aan de kook.
Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes stokbrood tot je grove kruimels hebt. Meng de kruimels met de amandelschilfers. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende tot het goudbruin kleurt.
Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim en dien onmiddellijk op.
Mooie foto’s en super soep! Ik maakte laatst pastinaak in de oven maar daar waren ze hier niet zo wild van. De soepen passeren altijd makkelijker. Ik ga hem zeker proberen.
Super lekkere soep! Ik had geen stokbrood en gebruikte een geroosterd boterhammetje in de plaats.
Een feestelijke soep. Delicious!
Mijn eerste reactie was: bweuk, een zoete soep. Maar nu ik ze gegeten heb, moet ik toegeven dat ze echt heerlijk is! Met het broodkruim met amandelen is het helemaal af. Aanrader!
Prinsheerlijk soepje, prinses!
Nog een suggestie voor het amandelkruim: er een soeplepel rijststroop door roeren. Als je het daarna in de pan bakt, karameliseert het een beetje. Yummie!
Gekarameliseerd kruim: mmmm, dan wordt het helemaal een soepdessertje! ;-) Dank voor de tip!
Het blijft een topper! Gisteren kreeg ik de eerste pastinaken in het biopakket, ik moest echt niet lang nadenken wat ik er mee ging maken. Goddelijk soepje, perfect voor zo’n eerste frissere herfstdag.
@Helga: ha, super! Zelfs herfstdagen hebben hun aangename kantjes… ;-)
(wat een toeval trouwens: toen jouw reactie hier binnenliep, was ik net aan het rondneuzen op goedvandoen.be! :-)
Soep klaargemaakt op Kerstdag. Is inderdaad soep met een feestelijk tintje. Viel bij iedereen in de smaak. Het is een heerlijke, fluweelzachte soep met een mooie crèmekleur!
Tip: Ik voegde er nog een beetje witlof bij.
Wat witlof erbij: hm, dat moet ik ook eens uitproberen! Dank je wel voor de tip!
He groene Prinses
Je feestelijke pastinaaksoep met vanille en amandelkruim die wordt toch gegeten als soep en niet als dessert he !!!
culinaire groet
Maurice
Ja hoor, Maurice, ik dien dit gerecht op als soep en niet als dessert!