letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pastinaaksoep met vanille en amandelkruim vegan


Pastinaak is een typische herfst- en wintergroente met een ietwat zoete, aardse smaak. Deze soep is zo zacht en romig dat je ze haast als dessert zou kunnen opdienen. Het vleugje vanille en het krokante amandelbroodkruim versterken het effect. Omdat deze soep behoorlijk machtig is, serveer je haar maar beter met een lichte hoofdmaaltijd.

voor 3 à 4 personen

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 kleine ui, fijngehakt
• 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
• 2 stevige pastinaken, geschild en in blokjes
• ca. 700 ml hete groentebouillon
• 1 dl (soja)room
• een half vanillestokje
• peper en zout

voor het amandelkruim:
• 1 el olijfolie
• 4 sneetjes stokbrood van een dag oud
• 2 el amandelschilfers

Zo maak je het
Fruit de ui in de olijfolie tot hij glazig is. Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe en laat enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken.

Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de vanillepeul bij de soep.

Wanneer de groenten gaar zijn, verwijder je het vanillestokje en pureer je de soep. Roer er de room door en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje nog even goed doorwarmen, maar breng de soep niet meer aan de kook.

Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes stokbrood tot je grove kruimels hebt. Meng de kruimels met de amandelschilfers. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende tot het goudbruin kleurt.

Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim en dien onmiddellijk op.

13 Responses leave one →
  1. november 10, 2010

    Mooie foto’s en super soep! Ik maakte laatst pastinaak in de oven maar daar waren ze hier niet zo wild van. De soepen passeren altijd makkelijker. Ik ga hem zeker proberen.

  2. Lynn permalink
    november 23, 2010

    Super lekkere soep! Ik had geen stokbrood en gebruikte een geroosterd boterhammetje in de plaats.

  3. Leen permalink
    december 23, 2010

    Een feestelijke soep. Delicious!

  4. Veggie Victor permalink
    december 23, 2010

    Mijn eerste reactie was: bweuk, een zoete soep. Maar nu ik ze gegeten heb, moet ik toegeven dat ze echt heerlijk is! Met het broodkruim met amandelen is het helemaal af. Aanrader!

  5. februari 19, 2011

    Prinsheerlijk soepje, prinses!
    Nog een suggestie voor het amandelkruim: er een soeplepel rijststroop door roeren. Als je het daarna in de pan bakt, karameliseert het een beetje. Yummie!

  6. de groene prinses permalink
    februari 19, 2011

    Gekarameliseerd kruim: mmmm, dan wordt het helemaal een soepdessertje! ;-) Dank voor de tip!

  7. oktober 7, 2011

    Het blijft een topper! Gisteren kreeg ik de eerste pastinaken in het biopakket, ik moest echt niet lang nadenken wat ik er mee ging maken. Goddelijk soepje, perfect voor zo’n eerste frissere herfstdag.

  8. de groene prinses permalink
    oktober 7, 2011

    @Helga: ha, super! Zelfs herfstdagen hebben hun aangename kantjes… ;-)
    (wat een toeval trouwens: toen jouw reactie hier binnenliep, was ik net aan het rondneuzen op goedvandoen.be! :-)

  9. Sofie P permalink
    december 30, 2011

    Soep klaargemaakt op Kerstdag. Is inderdaad soep met een feestelijk tintje. Viel bij iedereen in de smaak. Het is een heerlijke, fluweelzachte soep met een mooie crèmekleur!
    Tip: Ik voegde er nog een beetje witlof bij.

  10. de groene prinses permalink
    december 30, 2011

    Wat witlof erbij: hm, dat moet ik ook eens uitproberen! Dank je wel voor de tip!

  11. Rymenants Maurice permalink
    januari 27, 2012

    He groene Prinses
    Je feestelijke pastinaaksoep met vanille en amandelkruim die wordt toch gegeten als soep en niet als dessert he !!!
    culinaire groet
    Maurice

  12. de groene prinses permalink
    januari 27, 2012

    Ja hoor, Maurice, ik dien dit gerecht op als soep en niet als dessert!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Zin om meer plantaardig te eten? Easy vegan! - Ma vie en vert

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS