letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Lamsoorhoning- en frambozen-rozentruffels

Lamsoor wát?! Lamsoorhoningtruffels. En die hebben, voor alle duidelijkheid, niets met de oren van een lam te maken. Lamsoor is een zoutminnend plantje met mooie paarse bloemen. Het groeit in gebieden die nu en dan overspoeld worden door zeewater, op de Waddeneilanden bijvoorbeeld. En ook in het Verdronken Land van Saeftinghe. Wanneer je bijen loslaat op de nectar van lamsoor, krijg je een honing met een krachtige – licht zilte – smaak. Die smaak geeft chocoladetruffels een subtiel, maar bijzonder aroma. Lamsoorhoning is niet zo gemakkelijk te vinden, dus gebruik gerust andere honing. Kies voor stevige honing met een uitgesproken smaak.

De frambozen-rozentruffels hebben een heel ander karakter dan de lamsoorhoningtruffels. Ze zijn zoeter en frivoler. Ik maak ze met frambozenjam die op smaak is gebracht met rozenwater. Die jam zul je hier echter niet zomaar op het rek in de supermarkt tegenkomen (mijn potje is een zusterlijk geschenk uit de Provence…), maar je kunt zelf wat rozenwater aan stevige frambozenjam toevoegen.

voor ca. 30 truffels in totaal

Ingrediënten

voor de honingtruffels:
• 125 g pure chocolade (van uitstekende kwaliteit en met een hoog cacaogehalte), in kleine stukjes
• 8 g boter
• 75 ml slagroom
• 1 el honing, met een uitgesproken smaak
• cacaopoeder

voor de frambozen-rozentruffels:
• 125 g pure chocolade (van uitstekende kwaliteit en met een hoog cacaogehalte), in kleine stukjes
• 8 g boter
• 75 ml slagroom
• 1 el frambozen-rozenjam (of frambozenjam met enkele druppels rozenwater)
• 75 g pure chocolade (voor de omhulling)

Zo maak je het
Breng de slagroom aan de kook. Roer de chocolade erdoor tot hij is gesmolten. Voeg de boter toe en roer goed.

Voor de honingtruffels roer je er een eetlepel honing door, voor de frambozen-rozentruffels de jam. Gebruik je rozenwater, let er dan op dat je chocolademengeling niet te nat wordt. Verminder eventueel de hoeveelheid room. Roer de honing of jam zeer grondig door de chocolade en laat de mengeling minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Rol balletjes van de opgesteven chocolade. De honingtruffels kun je meteen door de cacao rollen. De frambozen-rozentruffels laat je weer opstijven in de koelkast (minstens 1 uur).

Smelt voor de frambozen-rozentruffels de chocolade au bain-marie. De chocolade moet goed lopend zijn, maar mag niet te warm worden. Haal de koude truffels snel door de gesmolten chocolade en laat ze hard worden op een vel bakpapier.
Bewaar de truffels in de koelkast.

14 Responses leave one →
  1. Aline permalink
    november 29, 2010

    SUPER!, zonder toegevoegde suiker. Kun je je truffels met eender welke slagroom maken, of moet het best échte zijn? (ik bedoel afkomstig van koe)

  2. november 29, 2010

    woooooowwww. dit klinkt geweldig, en ziet er nog geweldiger uit…..
    echt iets om als dessert tijdens de feestdagen bij de koffie te serveren.
    Al ideetjes voor de feesten? Ik kijk al uit naar jouw kooksels voor die speciale gelegenheden!
    Veel groetjes
    Maman Verte

  3. de groene prinses permalink
    november 29, 2010

    Zelf heb ik ze alleen nog maar met echte room gemaakt, maar ik denk dat je ook wel kunt experimenteren met bijvoorbeeld sojaroom. Al zal de smaak dan wel anders zijn…

  4. de groene prinses permalink
    november 29, 2010

    De feestdagen: hm, daar moet ik nog eens stevig over nadenken. Ik vind koken voor speciale gelegenheden best wel moeilijk eigenlijk. Maar als ik geweldige ontdekkingen doe, lees je het hier vast en zeker! :-)

  5. december 2, 2010

    Framboos en chocola: mijn favoriet! Ik weet niet of ik me er aan waag, ben minder goed in de patisserie of eerder confiserie afdeling. Maar toch…

  6. de groene prinses permalink
    december 2, 2010

    Je eraan wagen: gewoon doen! :-) Truffels rollen heeft iets heel bevredigends, vind ik; om over ze opeten nog maar te zwijgen ;-)

  7. december 5, 2010

    Ohlalaaaa… ik heb nu al spijt dat ik op deze blog terechtgekomen ben. ;-) Deze gaat in mijn blogrol. Die truffels zien er hemels uit!

  8. de groene prinses permalink
    december 5, 2010

    Vooral geen spijt hebben; gewoon die truffels maken! ;-)

  9. december 7, 2010

    Dit ga ik zeker eens proberen… misschien iets voor kerst.

  10. Maanboom permalink
    december 8, 2010

    Dit ziet er gewoonweg heerlijk uit! Bij ons wordt de maaltijd van kerstavond onder mijn broers en mijn ouders verdeeld. Dit jaar sta ik in voor het nagerecht… en ik was van plan om een eenvoudige bol vanille-ijs met rumtopf te serveren… het is niet de gewoonte, maar dit jaar is er koffie mèt deze truffels! Hmm… zou honing van lavendel ook goed zijn?

  11. de groene prinses permalink
    december 8, 2010

    Lavendelhoning: zeker! Lijkt me heerlijk voor dit recept.
    Laat het smaken op kerstavond!

  12. december 22, 2010

    Dag Groenige Hoogheid,
    zou u een idee kunnen geven van de hoeveelheid van 8 g boter? Is dat 1 eetlepel, of een ander ideetje, mijn weegschaal is absoluut niet nauwkeurig genoeg, en het steekt nauw voor deze truffels hé! ?????
    Veel groetjes
    Maman Verte, die alles gekocht heeft om die frivole truffels eens te maken…..

  13. de groene prinses permalink
    december 22, 2010

    Dag Maman Verte,
    In aantal eetlepels kan ik het moeilijk zeggen… maar als je een pakje boter van 250 g hebt (het standaardgewicht), dan weet je dat je ongeveer 1/25ste deel van de boter moet hebben (zet met een mes streepjes om je boter in vijf te delen, en verdeel één deel dan nog eens in vijf). Een grammetje meer of minder is echt niet zo erg!
    Veel succes met de truffels! Laat me zeker weten of ze lekker waren!

  14. december 22, 2010

    Ha, dank u wel!
    Ik heb in tussentijd ook in Engelstalige sites gezocht, en kwam op 0.56 eetlepel en 1.69 theelepel uit….
    Het zal dus gokken worden!
    En ik laat je zeker iets weten!
    Veel groetjes en dank voor het snelle antwoord!!
    Maman Verte

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS