letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Smoky paprikaspread vegan

Dankzij de Spaanse schoonmoeder van een collega ben ik sinds een week in het bezit van een blikje Pimentón de la Vera: paprikapoeder met een heerlijk gerookte smaak, die verkregen wordt doordat de paprika’s boven eikenhout worden gerookt. Ga zeker eens op zoek naar deze specerij, want de smaak is niet te vergelijken met die van gewoon paprikapoeder. Voor wie geen Spaanse connectie heeft: enkele dagen geleden ontdekte ik dat Dille & Kamille Pimentón de la Vera verkoopt, en ongetwijfeld kun je er ook voor terecht in Spaanse delicatessenwinkels.

Deze spread van geroosterde paprika en kikkererwten is niet alleen lekker op de boterham, maar is bijvoorbeeld ook een leuke vulling voor wraps. Samen met wat gegrilde courgetteplakjes, rucola, tomaat en olijven.

Ingrediënten
• 1 rode paprika
• 175 g gare kikkererwten (gedroogde kikkererwten 1 nacht laten weken + ca. 1 u koken)
• 1 el olijfolie
• 1/2 tl pimentón de la Vera
• peper en zout

Zo maak je het
Leg de hele paprika ongeveer 20 minuten onder een hete grill en draai hem daarbij regelmatig. Gril de paprika tot het vel bijna zwart ziet en blaasjes vertoont. Doe de hete paprika onmiddellijk in een plastic zakje en sluit dat af. Laat de paprika daarin afkoelen. Haal het vel van de paprika en verwijder de steel en de zaadjes. Snijd de paprika in grote stukken.

Kieper de paprika, de kikkererwten, de olijfolie en de pimentón in de blender en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.

6 Responses leave one →
 1. oktober 17, 2010

  Dank je wel voor de tip. Ik ben al heel lang op zoek naar gerookte paprikapoeder. Van zodra ik het heb probeer ik zeker jouw recept eens uit.

 2. oktober 18, 2010

  Als ik paprika wil roosteren, snijd ik ze eerst doormidden en doe er de zaadjes uit voordat ik hem in de oven steek. Is dat even goed of gaat er dan smaak/sap verloren?

 3. de groene prinses permalink
  oktober 21, 2010

  Als jouw methode werkt, en het resultaat is lekker, dan is ze net zo goed, denk ik. Het smaakverlies zal allicht niet groot zijn. En ook wanneer je een paprika in zijn geheel roostert, is er veel vochtverlies. Alleen wordt al dat vocht verzameld in het binnenste van de paprika. Misschien is met jouw methode de kans een tikje groter dat de binnenkant van de paprika wat uitdroogt?

 4. Hade permalink
  oktober 19, 2012

  Over het gerookt paprikapoeder: ik heb het recent besteld via http://www.gekruid.be. Ik ben supertevreden van mijn bestelling (had nog kruiden voor falafel etc besteld). Je kan het bestellen via internet en de volgende dag heb je alles in huis.

  En aan de groene prinses: nog steeds veel dank voor al je goede recepten met mooie foto’s! Ik krijg altijd zin om te koken als ik op jouw blog gekeken heb, en dat is zo’n genot. Dankjewel, je bent heel inspirerend!

 5. de groene prinses permalink
  oktober 20, 2012

  Dank je wel voor de kruidentip! En voor de enthousiaste reactie! Die geeft mij dan weer extra veel zin om in mijn keuken te duiken en nieuwe dingen te bedenken :-)

 6. april 14, 2018

  Ja dat is Parika Humus! Niks nieuws aan. Je kan beter 2 helften grillen dan hoef je ze geen 4 X om te draaien.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS