letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pompoen-linzenstoofpot vegan

Ook al vertoeft er vandaag een mooie zon aan de hemel, de afgelopen dagen werd wel duidelijk dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Op zulke druilerige dagen snak ik naar voedzame, verwarmende gerechten die gezellig hebben staan pruttelen op het fornuis. Mijn pompoen-linzenstoofpot doet me telkens weer de koude vergeten, en is zó gemakkelijk dat hij hier in herfst en winter geregeld op de tafel verschijnt.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 klein ui, gesnipperd
• 1 el verse gember, fijngehakt
• 1 tl gemalen kaneel
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl gemalen koriander
• 1 mespunt chilipoeder
• 1 kleine pompoen (bij voorkeur butternut of hokkaido)
• 80 g rode linzen
• 500 ml groentebouillon
• 3 (gerookte) vegetarische worstjes
• peper en zout
• fijngehakte verse koriander, naar smaak

Zo maak je het
Stoof de ui en de gember in de olijfolie tot de ui glazig wordt. Verwijder intussen de zaden uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes, van ca. 2 bij 2 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen; gewoon even schoon schrobben is voldoende.

Roer de specerijen door de ui en bak even mee. Voeg de pompoenblokjes toe en laat met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten stoven. Doe de linzen en de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat het geheel dan 20 à 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig.

Snijd de worstjes in plakjes en voeg ze bij de stoofpot wanneer de linzen tot brij zijn gekookt en de pompoen zacht is. Laat nog enkele minuten goed doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
Schep in kommen en bestrooi met de verse koriander. Lekker met stevig, versgebakken brood erbij.

5 Responses leave one →
  1. oktober 22, 2010

    Lekker! Misschien dat ik de worstjes zou weglaten of vervangen door rooktofu, maar ik ga het zeker uitproberen.

  2. de groene prinses permalink
    oktober 23, 2010

    Met gerookte tofoe (of tempé) moet het zeker ook lukken!

  3. Veggie Viktor permalink
    oktober 31, 2010

    Van de overschot heb ik “Halloweenpaté” gemaakt ;-)
    Alles even in de foodprocessor, lekker op de boterham.

  4. de groene prinses permalink
    oktober 31, 2010

    Dat lijkt me inderdaad een lekker beleg, Veggie Viktor!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Submit Data

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS