Ook al vertoeft er vandaag een mooie zon aan de hemel, de afgelopen dagen werd wel duidelijk dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Op zulke druilerige dagen snak ik naar voedzame, verwarmende gerechten die gezellig hebben staan pruttelen op het fornuis. Mijn pompoen-linzenstoofpot doet me telkens weer de koude vergeten, en is zó gemakkelijk dat hij hier in herfst en winter geregeld op de tafel verschijnt.
voor 2 personen
Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 klein ui, gesnipperd
• 1 el verse gember, fijngehakt
• 1 tl gemalen kaneel
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl gemalen koriander
• 1 mespunt chilipoeder
• 1 kleine pompoen (bij voorkeur butternut of hokkaido)
• 80 g rode linzen
• 500 ml groentebouillon
• 3 (gerookte) vegetarische worstjes
• peper en zout
• fijngehakte verse koriander, naar smaak
Zo maak je het
Stoof de ui en de gember in de olijfolie tot de ui glazig wordt. Verwijder intussen de zaden uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes, van ca. 2 bij 2 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen; gewoon even schoon schrobben is voldoende.
Roer de specerijen door de ui en bak even mee. Voeg de pompoenblokjes toe en laat met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten stoven. Doe de linzen en de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat het geheel dan 20 à 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig.
Snijd de worstjes in plakjes en voeg ze bij de stoofpot wanneer de linzen tot brij zijn gekookt en de pompoen zacht is. Laat nog enkele minuten goed doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
Schep in kommen en bestrooi met de verse koriander. Lekker met stevig, versgebakken brood erbij.
Lekker! Misschien dat ik de worstjes zou weglaten of vervangen door rooktofu, maar ik ga het zeker uitproberen.
Met gerookte tofoe (of tempé) moet het zeker ook lukken!
Van de overschot heb ik “Halloweenpaté” gemaakt ;-)
Alles even in de foodprocessor, lekker op de boterham.
Dat lijkt me inderdaad een lekker beleg, Veggie Viktor!