letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Wat belandt er in de brooddoos?

Brooddozen roepen niet meteen mijn mooiste herinneringen op. Ik had er als kind een hekel aan om tijdens de middagpauze in een ongezellige eetzaal kleffe boterhammetjes uit een plastic trommeltje naar binnen te werken. Nu nog geef ik er vaak de voorkeur aan om in de lunchpauze een of andere ‘Smos Gezond’ in een broodjeszaak te kopen. Maar als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik die broodjes moeilijk culinaire hoogtepunten kan noemen. De keuze is voor vegetariërs nooit erg groot en na een poosje beginnen die broodjes dan ook behoorlijk tegen te steken.

Toen ik het boek De Brooddoos, met recepten van Lut De Clercq en foto’s van Tony Le Duc, in handen kreeg, leek de redding nabij. Lut De Clercq bewijst met dit boekje namelijk dat er in je lunchbox heel wat anders kan belanden dat kleffe boterhammetjes. Ze geeft ideeën voor tal van verse, verrassende spreads zoals ‘Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta’, ‘Marrakesh-tapenade’ en ‘Dip van waterkers en cashewnoten’. En naast broodbeleg vind je ook recepten voor salades, soepen, salsa’s, sapjes en snoepjes die je middagmaal tot een heerlijk moment kunnen maken. Nog wat namen van gerechten om je het water in de mond te doen lopen: ‘Basilicumpannenkoeken met aardbeien en vlierbloesemmascarpone’, ‘Tomaat met hummus van erwt’, ‘Earl Grey en dragon zonnethee’ en ‘Bonbons met marsepein, appel en gember’.

Er duikt hier en daar vlees en vis op in dit kookboek, maar de keuze aan vegetarische recepten is groot. Ik neem me – bladerend door dit mooi uitgegeven boekje – alvast voor om wat vaker met zelfbereide gerechten naar het werk te trekken.

De Brooddoos is uitgegeven bij uitgeverij Minestrone. Het boek kan daar worden besteld, of bij vzw Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) die haar medewerking aan deze uitgave verleende. Leden van Velt kunnen het boek met een korting kopen.

4 Responses leave one →
 1. september 24, 2010

  Dit ziet er heel mooi uit… alles kopen wordt wel een beetje prijzig. Misschien ga ik voor het boek. De ideeën zijn inspirerend in ieder geval! Ook voor niet-vegetariërs die wel van gezond eten houden.

 2. oktober 7, 2010

  Ik maak er een punt van om elke dag boterhammetjes te smeren, maar veel verder dan doorsnee beleg kom ik niet. Ik heb nu meer dan een uur nodig om te klaar te geraken ’s morgen en meer tijd heb ik gewoon niet. Wat ik wel al eens doe is een schijfje komkommer of gedroogde tomaatjes tussen de boterhammetjes steken, dat is ook al iets, toch?

 3. de groene prinses permalink
  oktober 7, 2010

  Mij lukt het ook niet om ’s morgens nog druk in de weer te zijn, hoor. Maar met een restje van het avondmaal kun je vaak ook iets doen voor de lunch…

Trackbacks and Pingbacks

 1. gastronomie à la casa Bosman-Nuttin | Bosman – Nuttin

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS