letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Orzo met kruidige zwartoogbonen vegan

Orzo is een pastasoort die uiterlijk doet denken aan grote rijstkorrels. Al is ‘orzo’ een Italiaans woord, deze pasta wordt net zo vaak gebruikt in de Griekse en Turkse keuken. In haast elke Turkse winkel vind je dan ook orzo, net als in de meeste grote supermarkten. In Turkse winkels steekt ook steevast het ruime aanbod aan gedroogde peulvruchten me de ogen uit. Een pak zwartoogbonen dat hier al maanden ligt, belandde vandaag eindelijk in de kookpan. Heb je geen zwartoogbonen, vervang ze dan door kikkererwten. Maar ga beslist eens op zoek naar die kleine bonen met hun zwarte oogjes: ze zijn lekker stevig en fijn van smaak, én ze fleuren je gerechten op met hun bijzondere verschijning.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 250 g orzo
• 250 g gekookte zwartoogbonen (gedroogde bonen 1 nacht weken + ca. 45 min. koken)
• 3 tomaten (gebruik buiten het tomatenseizoen gedroogde tomaatjes)
• 1 ui, fijngehakt
• 150 g babyspinazie, gewassen en droog gezwierd
• 1 tl komijn
• 1 tl paprikapoeder
• 0,5 tl kaneel
• 1 mespunt chilipoeder
• 2 el balsamicoazijn
• 2 tl sojasaus
• 2 el olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het
Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook daarin de orzo beetgaar.

Stoof intussen de ui in wat olie. Voeg de specerijen toe en de gare zwartoogbonen en laat ca. 5 minuten meebakken. Blus met de balsamicoazijn en de sojasaus. Laat het geheel nog enkele minuten sudderen. Snijd de tomaten in stukken. Draai het vuur uit en roer de tomaten door de bonen. Zet het deksel op de pan en laat even rusten.

Als de pasta gaar is, giet je hem af en roer je hem samen met de spinazie en 2 eetlepels olijfolie door het bonenmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Serveer onmiddellijk.

6 Responses leave one →
 1.  alexandra permalink
  september 21, 2010

  Dag groene prinses, dit recept ziet er lekker uit – ik vermoed dat orzo van tarwe gemaakt is? Ik ben jammer genoeg gluten-intolerant maar moet met rijst ook lukken, toch? En nu ik hier toch commentaar lever, gefeliciteerd met deze site. Mooie layout, mooie foto’s en enthousiaste keukenavonturen..:) Groetjes, Alexandra

 2. de groene prinses permalink
  september 21, 2010

  Dag Alexandra, ‘orzo’ is Italiaans voor ‘gerst’, maar toch wordt orzo tegenwoordig haast altijd van tarwe gemaakt. Het lijkt me zeker de moeite waard om dit recept eens met rijst te proberen. Of met glutenvrije pasta; in veel natuurvoedingswinkels vind je pasta op basis van maïs of rijst.
  Hartelijk dank voor de lieve complimenten, trouwens!

 3. oktober 7, 2010

  Ook ik kook glutenvrij, maar met rijst moet het inderdaad ook wel lukken volgens mij. Of glutenvrije pasta uiteraard. Ik heb me trouwens voorgenomen om eens wat meer met ongekende zaden, pitten, bonen en granen te koken. Die “black eyed peas” zijn alvast een stapje in de goede richting!

 4. Sandra permalink
  september 1, 2011

  Beste Groene Prinses,

  dankjewel voor dit recept.
  Vandaag gemaakt.
  Vond het erg lekker!
  Complimenten voor je site.

 5. Sandra permalink
  september 1, 2011

  Sorry, dat je moet uw zijn.
  Kom uit buurland.

 6. de groene prinses permalink
  september 1, 2011

  @Sandra: dank je wel! Fijn dat je het lekker vond!
  (en ‘je’ is prima hoor, dat lees ik liever dan ‘uw’ ;-))

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS