letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Ontbijtmuffins met walnoot en banaan

In de tuin van mijn ouders staat een 25-jaar oude notenboom. Elk jaar worden we eind september overstelpt met noten. Wanneer de walnoten supervers zijn, kun je er gemakkelijk het dunne vliesje afhalen. Die jonge noten zijn het lekkerst om gewoon uit het vuistje te eten, zonder meer. De wat oudere noten hoef je niet te pellen. Lichtjes geroosterd in een droge koekenpan zijn ze heerlijk om te gebruiken in gebak en salades.

Deze muffins leveren met hun combinatie van noten, banaan en haver behoorlijk wat energie en zijn daarom ideaal als ontbijt.

voor ca. 12 muffins

Ingrediënten
• 150 g zelfrijzend bakmeel
• 50 g havermout
• 50 g ruwe rietsuiker
• 50 g walnoten, grof gehakt
• 1 ei
• 50 g boter, gesmolten
• 1,25 dl melk
• 1 banaan, geprakt

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220° Celsius.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze lichtjes kleuren. Laat ze afkoelen.
Meng het bakmeel, de havermout, de noten en de suiker in een kom door elkaar. Meng in een andere kom het ei, de boter, de melk en de geprakte banaan.

Voeg het natte mensgel bij het droge, en roer kort maar krachtig door elkaar. Het beslag mag nog wat klonterig zijn. Wanneer je te lang roert, worden je muffins taai.

Vul een muffinvorm met twaalf papieren cakevormpjes. Verdeel het deeg over de vormpjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven op 220° Celsius, tot de muffins gerezen zijn en goudbruin kleuren.

11 Responses leave one →
 1. oktober 7, 2010

  Fantastisch recept! Ook wij worden elk jaar overstelpt met noten uit de tuin van mijn schoonouders. Als je nog wat receptjes ter inspiratie nodig hebt, kan je altijd hier, hier of hier eens kijken.

  Zou je recept ook kunnen zonder havermout? Ik vrees namelijk dat dat niet glutenvrij is…

 2. de groene prinses permalink
  oktober 7, 2010

  Dat zien er lekkere walnotenrecepten uit!
  De muffins kunnen zeker zonder havermout, maar dan moet je wel wat meer bloem toevoegen. En bloem is ook niet glutenvrij, toch?

 3. oktober 8, 2010

  Nee, maar glutenvrije bloem werkt bijna hetzelfde, dus dat moet lukken :)

 4. oktober 11, 2010

  Ik heb dit weekend de glutenvrije versie uitgeprobeerd, maar het was nog niet helemaal wat het moest zijn. Ik moet wel toegeven dat ik het recept niet perfect heb uitgevoerd. Ik had nog anderhalf eigeel over van iets anders en heb dat gebruikt in de plaats van een heel ei. Dat heb ik natuurlijk moeten bekopen met minder luchtige cakejes… De havermout had ik vervangen door glutenvrije muesli, dus lukte wel, maar gaf wel een heel “gezond” smaakje aan de muffins. En cakejes horen helemaal niet gezond te zijn vind ik :). Het kan ook zijn dat de glutenvrije bloem niet helemaal hetzelfde effect gaf, want de cakejes waren nogal hard en niet echt gerezen.

 5. de groene prinses permalink
  oktober 11, 2010

  Deze muffins hebben sowieso een nogal “gezond” smaakje, hoor. Door de havermout en de walnoten worden ze wat zwaarder, waardoor ze minder goed rijzen. Maar het zijn dan ook “ontbijtmuffins”, die moeten nog een beetje gezond zijn hé ;-)

 6. Viviane permalink
  oktober 26, 2010

  Het was heel lekker en goed gelukt behalve met mijn papierencakevormpjes ging het wat mis ,die zakte helemaal open dat ik uiteindelijk koekjes had ipv muffins,moet je die pap.vormpjes nog ergens inzetten dat die mooi recht blijven of heb ik verkeerde vormpjes gebruikt? Groetjes Vif

 7. de groene prinses permalink
  oktober 26, 2010

  Het deeg is inderdaad te “slap” voor papieren vormpjes alleen; je zet de vormpjes dus het best in een muffinplaat, zodat de papieren bakjes hun vorm behouden.

 8. Barbara permalink
  november 30, 2012

  Klinkt lekker!

  Zijn de muffins ook in te vriezen?

 9. de groene prinses permalink
  december 5, 2012

  Ja hoor, muffins kun je perfect invriezen! Als ik ze uit de diepvriezer haal, wikkel ik ze in aluminiumfolie (niet zo milieuvriendelijk, ik weet het…) en zet ze dan zo in de oven. Als je ze dan even later uit de folie haalt, lijken de muffins kraakvers!

 10. lucy permalink
  maart 17, 2013

  hallo

  ik vond dat het recept er erg lekker uitzag, maar t viel eigenlijk nog al tegen. de muffins zijn niet echt luchtig en er zit ook wel heel weinig suiker in denk ik. ik vond de smaak een beetje flets. heb er wel twee bananen ingedaan, misschien dat dat te zwaar is?
  groetjes

 11. de groene prinses permalink*
  maart 18, 2013

  @lucy: oh jammer dat de muffins tegenvielen. Dat ze niet heel luchtig zijn – toch minder luchtig dan de muffins die ik doorgaans maak – klopt wel. Door de haver, de noten en de banaan, worden ze wat compacter en steviger. Waarschijnlijk versterkt een tweede banaan dat effect nog een beetje… De suiker vind ik zelf niet te weinig (ik denk dat ik mijn muffins zelden met meer suiker maak), maar smaken kunnen natuurlijk erg verschillen wat dat betreft. Misschien zou een vleugje kaneel de smaak ook wat kunnen oppeppen?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS