letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Blini’s met Beluga-kaviaar en komkommerlinten

Blini’s worden in Rusland traditioneel geserveerd met kaviaar, dus doe ik dat ook. Vóór alle veggies nu in paniek schieten: mijn kaviaar is uiteraard honderd procent vegetarisch. Beluga-linzen lijken niet alleen heel erg op de kaviaar met dezelfde naam, ze hebben ook een verfijnde smaak en dus worden ze terecht de kaviaar onder de linzen genoemd. Voor deze linzen kun je in natuurvoedingswinkels terecht. Vind je ze niet, gebruik dan Puy-linzen. Dit voorgerecht is een tikje bewerkelijk, maar kaviaar eet je dan ook bij speciale gelegenheden…

voor ca. 6 personen

Ingrediënten
voor de blini’s:
• 50 g tarwemeel (al dan niet volkoren)
• 100 g boekweitmeel
• 0,5 tl suiker
• 5 g gedroogde gist
• zout
• 2 dl lauwe melk
• 1 ei, gesplitst

voor de komkommerlinten:
• 1 stevige komkommer
• 1 tl honing
• 1 el olijfolie
• peper en zout
• 1 el geraspte verse gember
• 5-tal muntblaadjes

voor de linzenkaviaar:
• 75 g Beluga-linzen
• 1 teentje look, gepeld
• 1 tl balsamicoazijn
• 1 tl sojasaus
• 1 el olijfolie
• peper en zout

(zure) room

Zo maak je het
Maak eerst het blinibeslag. Meng de bloem met de suiker, het zout, de gist en de melk tot een glad beslag. Dek dit af met een doek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.

Ga intussen aan de slag met de komkommerlinten. Schil de komkommer. Gebruik een dunschiller of mandoline om het lichtgroen van de komkommer tot lange linten te schaven. Het hart van de komkommer – de zaden – gebruik je niet. Doe de linten in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Maak een dressing van honing, olijfolie, gember, munt en peper en zout, en laat de komkommerlinten daarin minstens een halfuur marineren.

Breng de linzen met twee koppen water en het teentje look aan de kook. Als het water kookt, voeg je peper en zout toe. Laat de linzen in 20 à 30 minuten gaar koken. Proef regelmatig: de linzen moeten zacht genoeg zijn, maar mogen hun vorm en stevigheid niet verliezen. Giet de gare linzen af en laat ze goed uitlekken. Roer er dan de olie, balsamico en sojasaus door.

Ga verder met het blinibeslag. Roer het eigeel door het deeg. Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het deeg. Verhit wat olie in een pan. Bak pannenkoekjes van telkens 2 eetlepels beslag. Wanneer je veel luchtbelletjes ziet aan de bovenkant, is het tijd om de pannenkoekjes om te keren.

Schik 2 à 3 blini’s op een bord. Schep er wat linzen op en garneer met de komkommerlinten en een toefje zure room.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS