letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Sobanoedels met gemberdressing vegan

Sobanoedels worden gemaakt van boekweit en hebben een lekkere, wat nootachtige smaak. Je kunt ze gebruiken in noedelsoepen of – zoals hier – in een salade. Koolrabi is een kleine koolsoort. Hij doet qua smaak denken aan witte kool, maar ik vind koolrabi een tikje verfijnder. Bovendien kun je de stevige knol gemakkelijk raspen, wat prima is voor dit recept. Deze salade is ontzettend eenvoudig en geeft me telkens een instant gezond gevoel.

voor 1 persoon

Ingrediënten
• 100 g prinsessenbonen, gedopt
• 1/2 koolrabi
• 1/2 komkommer
• 125 g sobanoedels
• fijngehakte verse koriander naar smaak
• 2 el fijngehakte, ongezouten, geroosterde pinda’s

voor de dressing:
• 1,5 el sojasaus
• 1 el rijstazijn
• 2 el lichte sesamolie
• 1 el fijngehakte verse gember
• 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)

Zo maak je het
Kook de prinsessenbonen in gezouten water in ca. 7 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
Kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze met koud water. Laat ze goed uitlekken.

Rasp de koolrabi tot staafjes. Schil de komkommer en snijd hem in piepkleine blokjes.

Pureer alle ingrediënten voor de dressing in een blender tot je een gladde substantie hebt. Schrik niet van de kleur. Die is een beetje vaalbruin, maar geloof me: de dressing is echt lekker!

Hak de pinda’s fijn.

Meng de sobanoedels, de groenten en de dressing goed door elkaar. Schep de salade in een kom en bestrooi met de fijngehakte koriander en de pinda’s. Verorber onmiddellijk.

2 Responses leave one →
  1. oktober 8, 2010

    Ik heb één keer sobanoedels gemaakt, maar vond ze veel te slijmerig. Naar ’t schijnt kan je dat oplossen door ze na het koken goed te spoelen met koud water, klopt dat?

    En ik heb ook nog een vraagje over koolrabi. Is dat hetzelfde als koolraap of is het helemaal iets anders?

  2. de groene prinses permalink
    oktober 8, 2010

    Ik spoel mijn sobanoedels inderdaad even af met koud water. En slijmerig waren ze zeker niet. Het is soms wel even zoeken naar de juiste kooktijd. Ze moeten gaar zijn, maar je mag ze niet plat koken.
    Koolrabi en koolraap zijn twee verschillende groenten. Google maar eens op afbeeldingen, dan zie je meteen het verschil!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS