Alweer een salade? Yep, alweer een salade. Omdat het courgetteseizoen is en omdat dit gerecht bijzonder hoog scoort op mijn lijstje met favorieten. De zuurzoete dressing brengt de zoute haloumi perfect in balans. Ga op zoek naar kleine stevige courgettes voor deze salade; de grote dikke exemplaren hebben te weinig beet en smaak.
voor 2 personen
Ingrediënten
• 2 stevige, jonge courgettes (heb je erg kleine exemplaren, gebruik er dan 3 of 4)
• 75 g rucola
• sap van 1 citroen
• een 20-tal verse muntblaadjes, in fijne reepjes gesnipperd
• 1 el honing
• 3 el olijfolie + extra
• peper en zout
• 3 el pijnboompitten
• 250 g haloumi
• brood om erbij te serveren
Zo maak je het
Meng citroensap, muntblaadjes, honing, 3 el olijfolie, en peper en zout in een ruime kom.
Snijd de courgettes doormidden en snijd ze dan overlangs in plakken van ca. 4 mm dik. Bestrijk de plakken langs beide kanten met olijfolie en gril ze in een hete grillpan tot ze bruine strepen vertonen. Laat de courgettes minstens een halfuur marineren in de dressing.
Verdeel de rucola, de courgettes en de marinade over twee borden.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze bruin kleuren en strooi ze over de salade.
Snijd de haloumi in plakken en bak ze langs beide kanten goudbruin in wat olijfolie. Verdeel de haloumiplakjes over de salade en dien onmiddellijk op, samen met brood.
Zo, ik weet wat mijn lunch gaat worden!
Onze courgetteplanten beginnen nu volop te produceren. Dus als je kraakverse jonge courgetjes wilt, kom dan maar af.
Dat klinkt heel uitnodigend! :-)
ziet er weer fantastisch lekker uit!! Het wordt tijd dat ik die haloumi eens probeer. Hoewel ik vrees dat onze Delhaize hier het niet zal verkopen.
Veel groetjes
MV
@cindy: in Turkse winkels en op sommige markten kun je ook haloumi vinden… Voor een veganistische versie zou je ook gemarineerde en gebakken plakjes tofoe kunnen gebruiken. Al denk ik dat het ‘origineel’ met haloumi wel de interessantste smaakcombinatie oplevert.
ook lekker met aubergines in plaats van met courgettes. ik serveer ze dan als een soort sandwich, een plak haloumi tussen twee plakjes aubergine. haloumi is ook te vinden in de koelafdeling van de colruyt.
bijzonder mooie website trouwens! erg inspirerend
Beste Groene Prinses,
Voor onze Cyprus nieuwsbrieven zijn we altijd op zoek naar lekkere recepten met Cypriotische producten en dit ziet er wel heel smakelijk uit! Zouden we misschien het recept en de foto mogen plaatsen in onze nieuwsbrief van october?
Cyprus Verkeersbureau Amsterdam
@Kristi: ik zal je hierover mailen!
’t Is niet echt courgetteseizoen nu, maar ik het zo’n zin in dit slaatje dat ik het stiekem toch op het menu zet vanavond :).
Als de zon schijnt, krijg je zin in zomerse groenten hé? Geniet ervan! :-)
Vandaag gespot in de delhaise: haloumi!!! Whippi want ik ben grote fan, maar in de delhaise is die volgens mij wel extreem veel te duur, dus ik ga nog op zoek naar andere winkels waar ze die hebben :)
In Turkse winkels is de haloumi meestal een stuk goedkoper.
Gistereavond klaargemaakt … wat was dat lekker !!!