letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Salade van gegrilde courgette en haloumi

Alweer een salade? Yep, alweer een salade. Omdat het courgetteseizoen is en omdat dit gerecht bijzonder hoog scoort op mijn lijstje met favorieten. De zuurzoete dressing brengt de zoute haloumi perfect in balans. Ga op zoek naar kleine stevige courgettes voor deze salade; de grote dikke exemplaren hebben te weinig beet en smaak.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 2 stevige, jonge courgettes (heb je erg kleine exemplaren, gebruik er dan 3 of 4)
• 75 g rucola
• sap van 1 citroen
• een 20-tal verse muntblaadjes, in fijne reepjes gesnipperd
• 1 el honing
• 3 el olijfolie + extra
• peper en zout
• 3 el pijnboompitten
• 250 g haloumi

• brood om erbij te serveren

Zo maak je het
Meng citroensap, muntblaadjes, honing, 3 el olijfolie, en peper en zout in een ruime kom.

Snijd de courgettes doormidden en snijd ze dan overlangs in plakken van ca. 4 mm dik. Bestrijk de plakken langs beide kanten met olijfolie en gril ze in een hete grillpan tot ze bruine strepen vertonen. Laat de courgettes minstens een halfuur marineren in de dressing.

Verdeel de rucola, de courgettes en de marinade over twee borden.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze bruin kleuren en strooi ze over de salade.
Snijd de haloumi in plakken en bak ze langs beide kanten goudbruin in wat olijfolie. Verdeel de haloumiplakjes over de salade en dien onmiddellijk op, samen met brood.

13 Responses leave one →
  1. augustus 5, 2010

    Zo, ik weet wat mijn lunch gaat worden!

  2. Ward De Pelseneer permalink
    augustus 5, 2010

    Onze courgetteplanten beginnen nu volop te produceren. Dus als je kraakverse jonge courgetjes wilt, kom dan maar af.

  3. de groene prinses permalink
    augustus 5, 2010

    Dat klinkt heel uitnodigend! :-)

  4. augustus 5, 2010

    ziet er weer fantastisch lekker uit!! Het wordt tijd dat ik die haloumi eens probeer. Hoewel ik vrees dat onze Delhaize hier het niet zal verkopen.
    Veel groetjes
    MV

  5. de groene prinses permalink
    augustus 5, 2010

    @cindy: in Turkse winkels en op sommige markten kun je ook haloumi vinden… Voor een veganistische versie zou je ook gemarineerde en gebakken plakjes tofoe kunnen gebruiken. Al denk ik dat het ‘origineel’ met haloumi wel de interessantste smaakcombinatie oplevert.

  6. elly permalink
    augustus 17, 2010

    ook lekker met aubergines in plaats van met courgettes. ik serveer ze dan als een soort sandwich, een plak haloumi tussen twee plakjes aubergine. haloumi is ook te vinden in de koelafdeling van de colruyt.
    bijzonder mooie website trouwens! erg inspirerend

  7. september 8, 2010

    Beste Groene Prinses,

    Voor onze Cyprus nieuwsbrieven zijn we altijd op zoek naar lekkere recepten met Cypriotische producten en dit ziet er wel heel smakelijk uit! Zouden we misschien het recept en de foto mogen plaatsen in onze nieuwsbrief van october?

    Cyprus Verkeersbureau Amsterdam

  8. de groene prinses permalink
    september 8, 2010

    @Kristi: ik zal je hierover mailen!

  9. april 8, 2011

    ’t Is niet echt courgetteseizoen nu, maar ik het zo’n zin in dit slaatje dat ik het stiekem toch op het menu zet vanavond :).

  10. de groene prinses permalink
    april 8, 2011

    Als de zon schijnt, krijg je zin in zomerse groenten hé? Geniet ervan! :-)

  11. juli 11, 2011

    Vandaag gespot in de delhaise: haloumi!!! Whippi want ik ben grote fan, maar in de delhaise is die volgens mij wel extreem veel te duur, dus ik ga nog op zoek naar andere winkels waar ze die hebben :)

  12. de groene prinses permalink
    juli 11, 2011

    In Turkse winkels is de haloumi meestal een stuk goedkoper.

  13. juni 28, 2012

    Gistereavond klaargemaakt … wat was dat lekker !!!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS