letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Berlijn

Een lange stilte, omdat ik een weekje in Berlijn vertoefde. De gedachte aan Duitse culinaire specialiteiten doet de meeste vegetariërs allicht niet meteen het water in de mond lopen: Bratwursten om elke hoek, Schweinebraten en Schinken… Een voorstelling van het Paradijs der Veggies ziet er beslist anders uit. Maar Berlijn is een wereldstad, een smeltkroes van culinaire invloeden, en vegetariërs en veganisten hoeven er geen honger te lijden. Integendeel. Ik lijst hieronder een aantal interessante adresjes op.

In Vego foodworld vind je fastfood: hamburgers, bacon burgers, cheese burgers, nugget wraps en pizza’s. Maar dan 100% veganistisch. Je kunt er als vegan dus met een gerust hart een ‘Fried sChicken Cheese Burger’ bestellen; op je bord komt niet één grammetje dierlijk spul. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar wel smakelijke snacks.

Ook veganistisch, maar van een heel andere orde is La Mano Verde. Voor dit restaurant moet je de tijd nemen, want de bediening is traag (lees: héél traag), maar je krijgt wel kraakverse gerechten gepresenteerd. Ik at er volledig ‘raw’ en was vooral enthousiast over het voorgerecht: ravioli van koolrabi, gevuld met tomaten-cashewcrème op een bedje van rodekool en gember. Naar zulke verfijnde vegetarische gerechten blijft het in België vooralsnog zoeken…

Hans Wurst is een alternatief en sympathiek eetcafé in de bruisende wijk Prenzlauerberg. Voor geen geld vind je hier alweer een originele plantaardige maaltijd. Ik deed me tegoed aan kokos-linzenballetjes op een salade van glasnoedels en zwarte bonen, met pindasaus en schijfjes meloen. Klinkt als een gekke combinatie? Hm, maar toch lekker!

Minder interessant voor veganisten, maar beslist een aanrader voor veggies die van de Italiaanse keuken houden: Delizie d’Italia. De verse pasta is spotgoedkoop en heerlijk in zijn eenvoud. Voor grote eters zijn de porties wel wat aan de kleine kant…

Bij mooi weer is het aangenaam lunchen op het terras van Barcomi’s. Dit binnenpleintje ligt in het hart van de stad en toch zit je er zalig rustig. Je kunt hier kiezen uit een keur aan belegde bagels. Houd echter plaats voor de specialiteit van Barcomi’s: koffie en gebak. Wie van cheesecake houdt, moet hier zijn!

Tot slot nog een winkeladresje. Goldhahn & Samspon is een hemelse plek voor foodies. In deze gezellige winkel ontdek je kookboeken (vooral in het Duits, maar blijkbaar keek ik over de Engelse exemplaren heen…), keukengerei en delicatessen uit alle windstreken: allerlei soorten oliën, azijn, specerijen, thee, wijn… Ik kocht er een pakje Beluga-linzen – naar verluidt de kaviaar onder de linzen – en een blikje pecannotenolie. Vroeg of laat zie je deze ingrediënten ongetwijfeld opduiken in een recept!

5 Responses leave one →
 1. juli 26, 2010

  hihihi Hans Wurst ;-)
  heerlijk toch!
  Fijn om je favoriete adresjes in Berlijn te kennen… misschien iets om op de EVA site te zetten?
  Groetjes!

 2. augustus 6, 2010

  hello green princess, thank you for mentioning us so nicely. please allow one correction though, we have quite a few english language cookbooks in our repertoire. see you again in berlin and say hello next time.

 3. de groene prinses permalink
  augustus 6, 2010

  So sorry! Next time I’ll take a look more carefully!

 4. augustus 12, 2010

  Hallo,

  Ontdek net je site. Heel leuk!!!
  Vorig jaar waren wij ook in Berlijn (zie blog) en ik droom nog elke dag van Hans Wurst ;-)
  En van Vego Foodworld en La mano verde, had ik nog niet gehoord. Dat vind ik nu echt wel jammer dat ik die vorig jaar gemist heb.

 5. de groene prinses permalink
  augustus 12, 2010

  Dan heb je meteen een reden om nog es terug te gaan ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS