letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Panzanella vegan

Oud brood weggooien is zonde. Dat vinden ze in Toscane ook, en dus maken ze daar al jarenlang Panzanella, een salade waarin oud brood wordt gecombineerd met tomaten. Er zijn tientallen manieren om Panzanella te maken en ongetwijfeld heeft elke Toscaanse kok een eigen recept. Ik geef je hieronder mijn eenvoudige versie.

voor 2 personen (als bijgerecht)

Ingrediënten
• 250 g kerstomaten, gehalveerd
• ca 16 zwarte, ontpitte olijven
• 1 el kappertjes (ingelegd in zout, afgespoeld en uitgelekt)
• 1 handjevol basilicum, in reepjes gescheurd
• 6 sneetjes (oud) stokbrood, in blokjes gesneden
• olijfolie

voor de dressing:
• 1 el balsamico-azijn
• 2 el olijfolie
• 1/2 tl suiker
• peper en zout
• indien gewenst: 1 klein teentje look, uitgeperst

Zo maak je het
Meng kerstomaten, olijven, kappertjes en basilicum in een kom door elkaar.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood langs twee kanten goudbruin en krokant. Zet ze opzij.

Klop alle ingrediënten voor de dressing stevig door elkaar. Schenk de dressing over de salade. Voeg een halfuur voor het opdienen de blokjes brood toe en meng goed.

6 Responses leave one →
  1. juli 15, 2010

    Wauw, ben echt weg van je site! Ben al meer dan tien jaar vegitariër en ben zo vaak nog opzoek naar hele leuke recepten en tips. Ik ga zeer zeker gebruik maken van de jouwe, echt super fijne ontdekking deze site van jou.

  2. juli 17, 2010

    Hey!!
    Deze salade maak ik vanavond….
    Ik heb ook naar dit recept gelinkt op mijn blogspot.. mét een dankwoordje aan jou erbij.
    Ik ga de dressing wel wat aanpassen : ipv de suiker : tijmhoning…mét de knoflook.
    Deze salade lijkt me ook erg lekker zonder de olijven, maar mét een bûche de chèvre schijfje , beetje gesmolten in de oven.
    Ik kan al niet wachten : jouw prachtige foto zorgt voor GOESTING
    veel groetjes
    Maman Verte

  3. juli 17, 2010

    Volledig gelukkig en voldaan bedanken we Uwe Koninklijke Groenigheid!
    ….het was ZAAAALLLiiiiggggg
    gaan we nog eens maken!

    Veel groetjes
    Maman Verte en papa Vert

  4. de groene prinses permalink
    juli 22, 2010

    Tijmhoning klinkt heerlijk voor deze dressing!

  5. juli 27, 2010

    Ik moet dat toch ook eens maken, het ziet er heerlijk uit!

  6. de groene prinses permalink
    juli 27, 2010

    @Jessi: en het is ook doodeenvoudig!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS