letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan chocolade-koekjesijs vegan

Ook al ben ik geen veganist en vind ik vers roomijs niet te versmaden, toch had ik vorig weekend een onweerstaanbare drang om te experimenteren met veganistisch ijs. Geen eieren, geen melk, geen room. Wat wel? Rijstmelk en sojaroom, en sterke smaakmakers. Het resultaat mocht er – al zeg ik het zelf –wezen! Wat minder romig dan eh … écht roomijs, maar wel verfrissend en vol van smaak. En wat meer is: veganistisch ijs bereiden is een stuk eenvoudiger dan roomijs maken. Dit experiment krijgt dus ongetwijfeld een vervolg …

voor circa 6 personen

Ingrediënten
• 300 ml rijstmelk
• 200 ml sojaroom
• 85 g pure chocolade
• 50 g (veganistische) koekjes met chocolade, verkruimeld
• 6 el fijne suiker

Zo maak je het
Verwarm de chocolade, de suiker, de sojaroom en de rijstmelk au bain marie, tot de chocolade en de suiker helemaal gesmolten zijn. Zet je kom in een bak met koud water en klop het mengsel enkele minuten met een garde terwijl het afkoelt. Laat in de koelkast volledig koud worden.
Draai het mengsel tot ijs volgens de instructies van je ijsmachine. Voeg de koekkruimels pas tegen het einde van het proces toe.

Heb je geen ijsmachine? Roer de kruimels dan door het chocolademengsel, giet het in een plastic bak en zet die in de diepvries. Roer het mengsel na 30 minuten om en herhaal dit vier keer. Zo voorkom je vorming van ijskristallen.
Maak je het ijs wel in een ijsmachine, zet het dan nog minstens twee uur in de diepvries om het steviger te laten worden. Haal het twintig minuten voor het serveren weer uit de diepvries.

6 Responses leave one →
 1. manu de ferrerre permalink
  juni 20, 2010

  Ziet er in ieder geval GEWELDIG uit.
  Ik dank u zeer en een dezer dagen zal ik genieten van m’n ijsje.

 2. de groene prinses permalink
  juni 20, 2010

  Dank je wel! Laat het smaken!

 3. juli 12, 2010

  Héérlijk! Ben even verplicht veganistisch,dus dit ga ik eens proberen. Heb je al hazelnotenroom geprobeerd ( stond onlangs in EVA-magazine)? Of haverroom van Oatly… lijken me ook lekkere alternatieven ( ook voor mensen met soja-allergie)

 4. de groene prinses permalink
  juli 12, 2010

  Hazelnotenroom en haverroom heb ik nog nooit geprobeerd, maar het klinkt lekker. Ik ga zeker eens op zoek!

 5. Kristel permalink
  mei 17, 2012

  Mijn zoontje mag sinds kort geen melkproducten meer eten, dus ik ga dit zeker eens maken!
  Welke (veganistische) koekjes met chocolade heb je gebruikt?
  Want het is allemaal vrij nieuw voor me en ben mijn weg nog aan het zoeken in melk-vrije producten.

 6. de groene prinses permalink
  mei 17, 2012

  @Kristel: de koekjes heb ik gekocht in de natuurvoedingswinkel. Het was een zakje met daarin kleine koekjes in de vorm van diertjes; de naam kan ik me niet meer herinneren, vrees ik… Maar in natuurvoedingswinkels vind je sowieso wel veganistische koekjes.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS