letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Soupe à la Touraine

Toen ik een jaar of acht was, ging ik – vergezeld van ma, pa, broer en zus – met vakantie in het Franse Calviac en Périgord. Naast de vele plonspartijen in de Dordogne herinner ik me vooral een etentje in het plaatselijke restaurant La Maréchalerie. Wellicht stelt mijn geheugen het allemaal een tikje te idyllisch voor, maar het was er eenvoudig, gezellig en lekker. En dat ik me nog precies herinner wat ik er toen gegeten heb, wil toch wat zeggen. Het rituele karakter van het gerecht heeft daar zeker wat mee te maken: in een groot bord tomatensoep schenk je een scheut rode wijn (al ontbrak die toen nog voor de kleine uk die ik was), breek je stukken brood en strooi je gemalen kaas. Ik heb nooit een recept gevonden voor die Soupe à la Touraine, maar ik maak nu mijn eigen versie. En de soep smaakt exact zoals ze moet smaken: naar zon, zomer en vakantie.

voor 2 à 3 personen

Ingrediënten
• 2 kleine uien, fijngehakt
• 2 teentjes look, fijngehakt
• olijfolie
• 2 takjes rozemarijn
• 1 kg tomaten
• 1 l groentebouillon
• peper en zout

Voor erbij:
• gemalen kaas, naar smaak
• rode wijn
• stokbrood

Zo maak je het
Breng water aan de kook. Was de tomaten en snijd er aan de onderkant een kruis in. Leg de tomaten in een grote kom en giet er kokend water over tot ze allemaal onder staan. Laat de tomaten enkele tellen in het hete water en giet ze dan af. Je kunt de tomaten nu gemakkelijk pellen. Verwijder ook de pitjes. Hak het tomatenvlees in kleine blokjes.

Verhit wat olijfolie in een grote kookpan en stoof daarin ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, de takjes rozemarijn, groentebouillon en peper en zout toe en laat alles ongeveer een kwartier sudderen, of tot de tomaten lekker zacht zijn.

Schenk de soep in diepe borden, voeg een flinke scheut rode wijn toe, in stukken gescheurd stokbrood en kaas. Het brood slorpt het vocht op, waardoor je een soort dikke pap krijgt. Deze soep is behoorlijk machtig, dus je kunt haar perfect als eenvoudige hoofdmaaltijd serveren. Soupe à la Touraine deftig opeten is omwille van de kaasslierten geen sinecure, maar geen mens die daar van wakker ligt …

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS