Op hete dagen als deze draai ik mijn gasvuren het liefst zo min mogelijk open. Hoe graag ik ook in mijn keuken vertoef, koken moet snel gaan nu. Salades mogen dan wel een saai imago hebben, ze kennen als het warm is niks dan voordelen: je flanst ze in een mum van tijd in elkaar, ze geven een fris gevoel en je hoeft niet te staan zweten aan het fornuis (én – tussen ons gezegd en gezwegen – ze zijn licht verteerbaar, waardoor er nog voldoende ruimte overblijft voor ijs of andere zomerse geneugten). Nu ja, ik heb een tikje te snel gesproken: voor de onderstaande salade moet het vuur héél eventjes aan om wat pitjes te roosteren …
voor 2 personen
Ingrediënten
• 150 g jonge spinazie, gewassen en droog gezwierd
• enkele flinke plukken luzerne
• 200 g borlottibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt (of gedroogde bonen die je zelf weekt en kookt)
• 400 g kerstomaten, gehalveerd
• 1/2 bokaal gegrilde en gemarineerde artisjokhartjes
• 4 el donkere rozijnen
• 3 el sesamzaad
• 3 el zonnebloempitten
voor de dressing:
• 2 el balasimcoazijn
• 2 el olijfolie (bij voorkeur gearomatiseerd met basilicum)
• 1 tl honing (of agavestroop voor veganisten)
• 1 tl Dijonmosterd
• peper en zout
Zo maak je het
Meng in een grote kom de borlottibonen, kerstomaten, artisjokhartjes en rozijnen.
Roer alle ingrediënten voor de dressing krachtig door elkaar. Schenk de dressing over het borlottibonenmengsel en meng goed.
Verdeel de spinazieblaadjes over twee borden en strooi de luzerne erover. Schik het borlottibonenmengsel er op.
Rooster het sesamzaad en de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Strooi ze, wanneer ze lichtjes bruin kleuren, over de salade.
Serveer met kraakvers stokbrood.