letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Chocolademuffins met verborgen kersen vegan

Muffins maken is kinderspel. Je mengt de droge en de vochtige ingrediënten apart, en voegt ze dan samen. Vormpjes vullen en de oven in. Voilà. Het geheim van lekkere muffins schuilt in kort en krachtig mengen. Roer je te lang, dan worden je muffins taai. Veganistische muffins maken leek me al een stuk minder eenvoudig, maar net daarom een uitdaging. Ziehier het resultaat …

voor ca. 18 stuks

Ingrediënten
• 300 g zelfrijzend bakmeel
• 1 tl bakpoeder
• 2 dl sojamelk
• 3 el cacaopoeder
• 1 dl zonnebloemolie
• 150 g rietsuiker
• 100 g kersenjam
• 100 g pure chocolade, grof gehakt

Zo maak je het
Verwarm de over voor op 200° Celsius.
Meng bakmeel, bakpoeder, cacaopoeder, rietsuiker en chocolade in een grote kom. Meng in een andere kom (of maatbeker) sojamelk, zonnebloemolie en kersenjam. Roer de vochtige mix door de ingrediënten. Roer niet te lang. Je deeg moet nog een beetje klonterig zijn.

Vul een muffinvorm met papieren vormpjes en schep in elk vormpje een paar eetlepels beslag. De vormpjes moeten voor ongeveer 3/4 gevuld zijn.
Bak de muffins ca. 15 minuten op 200° Celsius. Test of je muffins gaar zijn door er een prikker in te stoppen. Komt hij er droog weer uit? Dan is je gebak gaar!

4 Responses leave one →
 1. Paula permalink
  oktober 30, 2012

  Heerlijke muffins! Heb het zelf met aardbeienjam gedaan!

 2. Anne permalink
  oktober 4, 2015

  gisteren deze muffins gemaakt, werkelijk fantastisch!! De volgende keer zal ik nog iets meer kersenjam erin doen. Maar ook bovenstaande versie is al top! Mijn hartelijke dank voor het recept.

 3. de groene prinses permalink*
  oktober 4, 2015

  Bedankt voor je fijne reactie, Anne! Meer kersenjam lijkt me een prima idee ;-)

 4. Anne permalink
  oktober 24, 2015

  Vandaag de muffins voor de derde keer gemaakt. En het is zeker niet de laatste. Het volgende potje kersenjam is alvast maar aangeschaft.
  Vandaag ook een klein drupje citroensap aan het beslag toegevoegd. Het lijkt me overduidelijk: ik ben een absolute fan van dit heerlijke recept!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS