letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Artisjok met wasabidip vegan

Enkele weken geleden meldde ik dat ik pastaverslaafd ben. Wel, eigenlijk ben ik nóg verslaafder aan een bepaalde groente: de artisjok. Denk niet aan de wat fletse artisjokhartjes uit blik of bokaal, maar wel aan het verse spul: stevig van structuur, subtiel qua smaak. Artisjokken zijn niet alleen bijzonder lekker, maar ook nog eens super gezond. Ze versterken de lever en bulken van de mineralen, zoals calcium en magnesium. Nog een reden nodig om met deze groente aan de slag te gaan? Artisjok zou een sterk afrodisiacum zijn …

voor 2 personen

Ingrediënten
• 2 artisjokken

voor de dipsaus:
• 3 tl (soja)room
• 1/2 tl wasabipasta
• 4 el mayonaise of veganaise
• een handjevol groene kruiden (koriander, peterselie, basilicum), fijngehakt
• peper en zout

Zo maak je het
Breng in een ruime pan water aan de kook met wat zout. Was de artisjokken en snijd de stelen eraf. Kook de artisjokken in ca. 45 minuten gaar (test of de artisjok gaar is door er een blaadje af te trekken; komt het zonder al te veel weerstand los, dan is de artisjok gaar). Laat de artisjokken in een vergiet uitlekken en laat ze volledig afkoelen.

Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Afhankelijk van hoe straf je je dip wilt, kun je meer of minder wasabi toevoegen, maar overdrijf niet. Artisjok heeft zo’n fijne smaak, dat het zonde zou zijn om die door wasabi te laten overheersen.

Dien de artisjokken op met de dipsaus. Trek telkens een blaadje af en doop de zachte kant in de saus. Met je tanden trek je het malse stukje artisjok uit het blaadje. Als alle blaadjes op zijn, verwijder je het hooi en de vezels van de artisjokbodem. Snijd de bodem in stukjes en dip die eveneens in de saus.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS