letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pasta met zoete tomatensaus en seitan vegan

Je merkt het nog wel: ik ben een pastaverslaafde. Er zijn periodes dat ik mezelf moet inprenten dat er heus ook nog andere lekkere gerechten bestaan … En toch: op pastagerechten kun je zo eindeloos variëren dat ik ze nooit beu word. Deze pasta met seitan en zoete tomatensaus doet het net zo goed in de winter als in de zomer. De verse basilicum vervang je in de winter door wat gedroogde rozemarijn. En in het tomatenseizoen – dat bijna begint – kun je natuurlijk verse tomaten gebruiken.

Het is van groot belang dat je voor dit gerecht de beste seitan gebruikt die je kunt vinden. Wat je in de supermarkt onder de naam ‘seitan’ kunt kopen, vind ik taaie en smakeloze troep. Seitan moet mals zijn en los van structuur; en als je hem bakt, moet hij een heerlijk krokant korstje krijgen. Seitan met die kwaliteiten vind je enkel in natuurvoedingswinkels, vrees ik. Maar hij is de omweg waard!

voor 1 grote of 2 kleine eters

Ingrediënten
• 200 g gedroogde pasta
• 200 g seitan, in blokjes van 2 op 2 cm
• olijfolie
• 1 prei, in halve ringen
• 1 grote wortel, geschild en in kleine blokjes
• 1 teentje look, fijngehakt
• 1 blik fijngehakte tomaten
• rasp van 1/2 (onbespoten!) sinaasappel
• 1 flinke scheut rode porto
• 1 tl suiker
• 1 el balsamicoazijn
• 2 el rozijnen
• 1 kaneelstokje
• peper en zout
• 1 handjevol verse basilicum, in reepjes gescheurd

Zo maak je het
Breng een grote pan met water en zout aan de kook voor de pasta.
Stoof de prei, de wortel en de look ongeveer 10 minuten in een scheut olijfolie. Voeg de tomaten, de sinaasappelrasp, de rode porto, de suiker, de azijn, de rozijnen, het kaneelstokje en peper en zout toe. Zet een deksel op de pan en laat de saus circa 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze is ingedikt en de groenten goed gaar zijn.

Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes seitan aan twee kanten bruin en krokant.
Kook de pasta beetgaar, giet af en laat uitlekken. Roer de pasta door de saus en meng er tot slot de seitanblokjes en de verse basilicum door. Niet-veganisten kunnen nog wat verse Parmezaanse kaas over hun pasta raspen.

3 Responses leave one →
 1. Cindy permalink
  juli 27, 2010

  Leuk receptje!
  Probeer ik straks uit! :)

 2. Aline Demuysere permalink
  november 21, 2010

  Super gerechtje!
  (Ik maakte het met perendiksap ipv suiker)
  DANKJEWEL

 3. de groene prinses permalink
  november 21, 2010

  Dank je wel! Perendiksap lijkt me een lekker alternatief!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS