letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Lauwwarme pastasalade met tuinbonen vegan

Op mijn achttiende proefde ik voor het eerst tuinbonen. Ik werkte toen veertien dagen als vrijwilliger op een biologische/veganistische boerderij in Wales. We plukten de tuinbonen recht uit de tuin en verwerkten ze samen met verse doperwten en handenvol groene kruiden in een rijstsalade. Het was reuze eenvoudig, en toch vond ik het verrukkelijk. Dat ik hartstochtelijk verliefd was op een van mijn tafelgenoten zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de hemelse smaak, maar hoe dan ook heb ik na al die jaren nog steeds een eh … boon voor die mooie groene peulvrucht.

In mijn supergemakkelijke lauwwarme pastasalade komt de tuinboon prima tot haar recht. Als er tuinbonen in je tuin groeien, dan heb je geluk. Is dat niet het geval, dan moet je wellicht even op zoek. Ik heb al tuinbonen gevonden in natuurvoedingswinkels of op de markt (vaak ook onder de naam ‘labbonen’), ongeveer van april tot juli. Je kunt ook kraakverse doperwtjes gebruiken in de plaats van tuinbonen.

voor 1 persoon

Ingrediënten
• 2 flinke handenvol gedopte tuinbonen
• sap van 1 citroen
• rasp van 1/2 (onbespoten!) citroen
• 5 el olijfolie, van zeer goede kwaliteit
• een flinke handvol verse basilicum
• peper en zout
• 125 à 150 g gedroogde pasta (kies voor kleine vormpjes)
• kruim van 1 boterham

Zo maak je het
Breng water aan de kook met wat zout. Blancheer de tuinbonen 3 à 5 minuten in het kokende water (3 minuten voor kleine boontjes, 5 minuten voor de grotere exemplaren). Giet de tuinbonen af en spoel ze even onder koude kraan. Laat uitlekken in een vergiet.

Meng het citroensap en de rasp met de olijfolie, de in reepjes gescheurde basilicum en peper en zout naar smaak. (Ik ben bijzonder dol op citroen en maak deze pasta dus behoorlijk citroenig. Lijkt dit je wat te zuur, voeg dan gerust minder sap of rasp toe.)

Breng in een grote pan water aan de kook met flink wat zout voor de pasta.

Duw de tuinbonen recht uit hun vliesje in de dressing. De vliesjes gooi je weg. Door de tuinbonen dubbel te doppen, komt hun verfijnde smaak veel mooier tot uiting.

Kook de pasta beetgaar in het kokende water. Terwijl de pasta kookt, bak je het broodkruim goudbruin in wat olijfolie. Giet de pasta af en meng hem met het tuinbonenmengsel. Schep in een kommetje en strooi er wat broodkruim over en wat extra basilicum. Op de foto ben ik een tikje te kwistig geweest met het broodkruim. Wees er spaarzaam mee, want anders wordt je lauwwarme pastasalade te machtig.
Je kunt deze salade ook laten afkoelen (niet in de koelkast) en koud opdienen. Laat het broodkruim dan weg.

5 Responses leave one →
 1. april 25, 2011

  Een lekkere frisse salade op een zomerse dag in april!

 2. juni 28, 2011

  Dit recept heb ik onlangs gemaakt. Veel werk, die tuinboontjes pellen, maar wat verschrikkelijk lekker, het hele gezin heeft ervan genoten!

 3. de groene prinses permalink
  juli 1, 2011

  Ja, daar kruipt inderdaad wel wat werk in. Zeker als je voor een heel gezin kookt! Toch fijn dat jullie ervan genoten hebben!

 4. Evelien permalink
  juli 24, 2015

  Ik ben elke keer opnieuw blij als er tuinbonen in mijn groentenpakket zitten. Echt lekker! Zeker ook in dit recept!

 5. de groene prinses permalink*
  juli 28, 2015

  Ja, tuinbonen zijn zalig hè! Jammer dat je ze soms zo moeilijk vindt in de winkel…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS