letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Calzone primavera

In de lente verlang ik – meer dan in andere seizoenen – naar groene groenten op mijn bord. En blijkbaar ben ik niet de enige. Want in haast elk gerecht dat ‘primavera’ in zijn naam draagt, spelen groenten als asperges, spinazie, doperwten, jonge prei en courgettes de hoofdrol. Mijn favoriete voorjaarsgroenten belanden hier in een romige calzone. Om van te genieten in de zachte lentezon met een fris glas witte wijn …

voor 2 personen

Ingrediënten

voor het deeg:
• 200 g volkoren tarwemeel
• 50 g gran duro (meel van harde tarwe)
• 5 g instantgist
• 1 el olijfolie
• 1 tl zout
• 1,75 dl lauw water

voor de vulling:
• 200 g mozzarella
• 125 g ricotta
• 1 teentje look, fijngehakt
• 1 jonge prei, in ringen gesneden
• 1 handjevol tuinbonen of doperwten, gedopt
• 8 groene asperges
• 1 tl gedroogde oregano
• 1 handjevol verse basilicum, in fijne reepjes gescheurd
• peper en zout
• olijfolie

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Meng de twee soorten bloem, het zout en de gist door elkaar. Voeg de olijfolie toe en roer er dan beetje bij beetje het water door. Kneed met je handen of in een keukenmachine tot je een stevig, soepel en niet plakkerig deeg hebt. Voeg als het nodig is wat extra meel of water toe. Dek het deeg af met een vochtig doek en laat het op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen.

Terwijl het deeg rijst, maak je de vulling. Stoof in wat olijfolie de preiringen en de look tot de prei zacht is en lichtjes bruin kleurt. Laat afkoelen.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Breek het uiteinde van de asperges af. Groene asperges hoef je meestal niet te schillen, maar als je erg dikke exemplaren gebruikt, schil je aan de onderkant toch maar beter wat vezels weg. Snijd de asperges in stukjes van circa 3 cm. Als het water kookt, blancheer je de asperges en de tuinbonen 4 minuten. Giet af en laat uitlekken.

Meng in een kommetje de gestoofde prei met de ricotta, de oregano, basilicum en peper en zout. Roer goed. Snijd de mozzarella in plakjes.

Verwarm de oven voor op 220° Celsius. Kneed je deeg nog een keer goed door. Verdeel het in twee gelijke stukken. Strooi wat bloem op je werkblad en rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een dunne ronde lap. Bestrijk de helft van elke lap met het ricotta-preimengsel, maar laat aan de randen 2 cm vrij. Leg op het ricottamengsel de asperges en de tuinbonen en verdeel de plakjes mozzarella erover. Bestrooi met peper en zout. Vouw de lap deeg dubbel, druk de randen aan en plooi ze een stukje om, zodat je calzoni mooi gesloten zijn. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant. Bestrijk een bakplaat én de calzoni met olijfolie. Leg de calzoni op de bakplaat en bak ze 20 à 30 minuten in de oven, op 220° Celsius.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS