letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Havercake met frambozen en een kruimellaagje

Frambozen zijn echt zomerfruit, maar meestal heb ik in de vroege lente al enorm veel zin in zon op mijn bord. Voor gebak zijn diepvriesframbozen een lekker alternatief. Het frisse zuurzoete van frambozen contrasteert in deze cake mooi met de robuuste smaak van haver. Dit is een stevige, compacte cake, maar de frambozen en het kruimellaagje zorgen voor verfijning.

voor 4 personen

Ingrediënten

voor de cake:
• 50 g zachte boter + wat extra om in te vetten
• 100 g rietsuiker
• 1 ei
• 2 el melk
• 50 g bloem + wat extra voor de bakvorm
• 100 g havermout
• 150 g (diepvries)frambozen

voor het kruimellaagje:
• 25 g harde boter, in blokjes
• 25 g suiker
• 25 g havermout
• 25 g bloem

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Roer voor de cake de zachte boter en de suiker door elkaar tot je een romig mengsel hebt. Kluts het ei en voeg het toe. Roer tot het ei helemaal is opgenomen. Meng er dan de melk door. Tot slot voeg je bloem en havermout toe en roer je alles tot een glad beslag.

Kneed voor het kruimellaagje de blokjes boter door de bloem, tot je iets hebt wat op broodkruim lijkt. Meng er de suiker en de havermout door.

Vet een springvorm van 20 cm diameter in met boter en strooi er een dun laagje bloem over. Giet je cakebeslag in de vorm. Verdeel de frambozen over het beslag. Je hoeft diepvriesframbozen niet eerst te ontdooien. Strooi tot slot het kruimellaagje over de frambozen.

Plaats de bakvorm in het midden van de oven op 180° Celsius en laat de cake circa 45 minuten bakken, of tot de cake gaar is. (Steek de punt van een mes in de cake. Komt het mes er droog weer uit, dan is de cake gaar. De frambozen zullen je mes natuurlijk wel wat “vochtig” maken.)
Laat de cake een tiental minuten afkoelen in de vorm. Leg hem dan op een bord en laat verder afkoelen.

Lekker met wat opgeklopte room!

One Response leave one →
  1. april 13, 2014

    Uitgeprobeerd met gemengd rood fruit, lekkerrrr!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS